pühapäev, 7. veebruar 2016

12 levinud toitumis- ja treening müüti

Tervist!

Suur maailm, palju infot. Treeningu ja tervisliku toitumise kohta on levimas hulgaliselt müüte. Toon välja mõned müüdid ja selgitan, miks need on müüdid. Need pole minu väljamõeldised, vaid pärnevad erinevatest artiklitest ja ma ei kohusta kedagi nende soovituste järgi toimima. Head lugemist! :)

                

1) "Kui hommikusöök vahele jätta, ei lähe kõht nii ruttu tühjaks."
     MÜÜT!
Hommikusööki tuleb kindlasti süüa, sest hommikul vajab keha kiiresti süsivesikuid (puder, müsli, leib, kuklid). Hommikusöögiga loome aluse tervele päevale. Hommikusöögi ärajätmine viib organismi n-ö säästurežiimile, mis omakorda viib ülekaalulisuseni. Organismi energiavõlg on järgmiseks toidukorraks juba nii suur, et toidukogused suurenevad märgatavalt ja organism ei suuda nii suurt kogust ära kulutada. Tihedamad ja väiksemates kogustes toidukorrad annavad aga organismile pidevalt vajalikke toiduaineid ning hoiavad veresuhkrutaseme ühtlasena.

2) "Taimetoitlus on tervisele väga kasulik."
     MÜÜT!
Kindlasti on taimsed toidud menüüs väga vajalikud, sest neis on palju vitamiine, kuid neil on ka olulisi puudusi, näiteks taimne toit on väikese energiasisaldusega. Et organism saaks kätte vajaliku energiahulga, peaks sööma väga suure koguse toitu, kuid see annab jällegi suure koormuse seedeelundkonnale.
Nendel taimetoitlastel, kes teevad kõvasti trenni, võib tekkida tõsiseid raskuseid vajaliku energia saamisega. Samuti võib neil tekkida ülioluliste aminohapete ja vitamiinide puudus. Seega, tervisele on kasulikum mitmekülgne ja tasakaalustatud toitumine ehk nn segatoit, kus on nii taimseid kui ka loomseid toite. Äärmused toitumises on kahjulikud kõigile!

3) "Rasvased toidud teevad paksuks. Süüa tuleks light-tooteid."
     MÜÜT!
Vastupidi, rasvastel toitudel on väga oluline roll organismis! Näiteks rasvad on hädavajalikud vitamiinide imendumiseks ning hormoonide normaalseks tööks. Kui rasvu täielikult vältida, tekib jõuetus, naha kuivus, küünte ja juuste haprus, suureneb magusaisu jmt. Eelistada tuleks aga rohkem häid ehk taimseid rasvu ja õlisid. Light-tooteid võib küll vahetevahel süüa, aga liiale ei tasuks nendega siiski minna.

4) "Pähklid on tervislikud ja neid võib süüa nii palju kui jaksab."
     MÜÜT!
Ilma lisanditeta pähklid on kindlasti hea vahepala magusate saiakeste asemel, kuid pakendilt tuleks vaadata mitte kalorsust, vaid rasvade koostist. Pähklid sisaldavad ka ajule vajalikke mineraalaineid nagu magneesiumi, kaaliumi, kaltsiumi ja E-vitamiini.
Peaaegu kõik pähklisordid sisaldavad n-ö häid ehk küllastumata rasvhappeid. Soovituslik kogus pähkleid on 50 grammi päevas, kuna pähklid sisaldavad üsna palju kaloreid.

5) "Kui teha igapäev sada kõhulihaseharjutust, siis saab kõhurasvast lahti."
     MÜÜT!
Selleks, et kõhurasvast lahti saada ja et kõhulihased välja paistaks, tuleks eelkõige korrigeerida oma toitumist ning vaadata üle oma treeningute ülesehitus üldiselt, et vahelduksid nii lihastreeningud kui ka aeroobsed treeningud. Samuti põleb rasv kehas ühtleselt, ainult ühest kohast rasva põletada ei ole võimalik.

6) "Kehalises kasvatuses saadav koormus on piisav, et terve püsida."
     MÜÜT!
Kindlasti on see parem kui mitte midagi! Küll aga on kehalise kasvatuse tunnid erineva intensiivsuse ja ülesehitusega ning ei anna sageli ka piisavat koormust. Samuti sõltub õpetajast, kuidas ta suudab erineva treenitusastmega õpilastega tundi läbi viia. Soovituslik on tegeleda ka mingi teise spordialaga, mis endale meeldib peale kehalises kasvatuses käimise.

7) "Trenni peavad tegema ainult need, kes on ülekaalulised."
     MÜÜT!
Trenni võiksid teha kõik, kes soovivad elada täisväärtusliku elu. Siis jaksame ka tavaelus paremini toime tulla, oleme energilisemad ning luud ja lihased on tugevamad. Liigset kehakaalu saab ennetada regulaarse sportimisega.

8) "Jõusaal on meestele. Naised võivad jõusaalis liiga musklisse minna, kui nad raskuseid tõstavad."
     MÜÜT!
Jõusaalitreeningud sobivad nii naistele kui ka meestele. Samuti sõltub treeningu mõju selle ülesehitusest. Naistel on raskem lihaseid kasvatada kui meestel, sest naiste meessuguhormoonide tase on madalam kui meestel. Naised saavad jõusaali abiga alandada kehakaalu või muuta oma keha proportsionaalsemaks.

9) "Soojendus ja venitamine ei ole treeningu juures olulised."
     MÜÜT!
Nii soojendus kui ka venitamine on treeningu osa ehk alati enne põhitreeningut tuleks teha eelsoojendus. Selle eesmärgiks on valmistada keha ette algavaks treeninguks, mis omakorda vähendab ka vigastuste riski treeningu põhiosas. Pärast lihastreeningu lõppu peaks koormust saanud lihasgruppe venitama, kuna lihaseid treenides lühenevad ning nende pikkus on vaja taastada pärast treeningu lõppu. Pikad venitusharjutused suurendavad kõige paremini lihaste ja kõõluste venivust.

10) "Mida pikema trenni ma teen, seda kiiremini kaalust alla võtan."
       MÜÜT! 
Olen kuulnud, et paljud uhkustavad sellega, et on viibinud jõusaalis kaks tundi või rohkemgi. See ei ole kindlasti kõige parem variant, sest mida kauem treenida, seda suurem on ka energiakulu ning sellest tulenevalt ka söögiisu. Kui söögiisu on pärast treeningut suur, siis on tõenäoline, et süüakse pärast treeningut üle. Kui treening on lisaks ka väga intensiivne, siis ei kasuta organism energia saamiseks rasvu, vaid süsivesikuid ning söögiisu kasvab veelgi, rasv ei kao ja kehakaal seisab või isegi tõuseb. Väga olulised on treeningu juures ka puhkepäevad ja kvaliteetne uni, sest sel ajal organism taastab ennast.

11) "Mida rohkem trennis higistan, seda rohkem kaotan rasva."
       MÜÜT!
Kahjuks nii lihtne see ei ole. Higistades eritub vesi, mille tulemusena kaotame küll kaalu ja isegi ümbermõõt väheneb, kuid kuna organismi normaalseks funktsioneerimiseks on vajalik optimaalne veekogus, siis joome me kaotatud grammid ja sentimeetrid pärast treeningut või treeningule järgnevatel päevadel tagasi.

12) "Ka ainult vee joomisega saab kaalu langetada."
       MÜÜT!
Ainuüksi vee joomisega kaalu kaotada on keeruline, kuid vee joomine aitab sellele kindlaste kaasa. Kuna organism suudab vedelikku varudeks säilidada vaid piiratud koguses, siis ei tohiks sellega siiski liialdada. Samuti ei tohi seda ära unustada, et vett saame ka toidust. Janutunnet tuleks vältida, kuna siis langeb treeningul meie töövõime. Et seda võltida, tuleks vedelikku tarbida natuke enne treeningut, treeningu ajal väikeste lonksudena ja ka pärast treeningut.

Tervislikku eluviisi saab harrastada balansseerides tervisliku toitumise, liikumise ja positiivse ellusuhtumise!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar